enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:23 “Yeni Filistin için mekansal vizyon”
08:15 Satır Aralarında Sanat
23:38 Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde, 2022’de şehit olan ve naaşına ulaşılamayan Piyade Uzman Çavuş Nurettin Tokyürek’in naaşına ulaşıldı…
23:16 Milletvekili Doğan Demir’in acı günü 
22:59 Öcalan’ın haziran sonuna kadar serbest kalacağı iddialarına ilişkin açıklama…
22:40 TBMM’de görüşülmekte olan İklim Kanun teklifi hakkında açıklama
22:28 AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, 21 Mart’ın, “Nevruz Günü Tatili” ilan edilmesi için kanun teklifi verdi…
22:15 9 ilde FETÖ operasyonunda 20 şüpheli yakalandı
22:09 Devlet Bahçeli: CHP Genel Başkanı’nın otokontrolünü kaybettiği ortadadır…
21:59 Narin Güran cinayetinde ikinci dava
21:44 Minguzzi’nin mezarını tahrip eden şüpheli yakalandı…
21:15 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç’ı ziyaret eden SP Genel Başkanı Arıkan: “Üzerimde emeği olan bir büyüğümdür”
10:36 Antalya Diplomasi Forumu’ndan yansımalar!…
09:58 AB’de mikrokirleticilerin  atık su arıtım maliyetleri ilaç ve kozmetik sektörüne yükleniyor…
09:12 Avusturya’da “Türk Kültür Fuarı”na sayılı günler kaldı…
08:50 Avrupa’da Savaş Hazırlıkları!…
08:48 Dünya Haberleri ve Dünya Gündemindeki En Son Gelişmeler!…
08:48 Müslümanlar için ayrımcılığın çok fazla arttığı Hollanda’da, bazı Müslümanlar Hollanda’yı terk etmeyi düşünüyor…
08:26 Strateji Enstitisü Stratejik Araştırmalar Merkezi ‘Güçlü Türkiye’ için çalışıyor!…
08:19 Kayseri’nin geleceğini inşa eden büyükşehir’e, ‘Akıllı Şehircilik’ alanında bir ödül daha
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump’ın Cesur Yeni Dünyası

Trump’ın Cesur Yeni Dünyası
18.01.2025
A+
A-

* Donald Trump’ın yeniden seçilmesi, yalnızca ABD için değil, dünya siyaseti için de bir dönüm noktası oldu.

* Trump ve çevresi, başta ABD olmak üzere dünya düzenini kendi öncelikleri ve ideolojilerine göre yeniden şekillendirmeye kararlı görünüyor.

Doç. Dr. Enes Bayraklı-

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı "AB Reaksiyon Veremiyor, İmaj Yerle Bir Oldu", Söyleşi Yusuf Özkır | Kriter Dergiİlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Türkiye Araştırmaları Vakfı (TAV Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Enes Bayraklı, kaleme aldığı “Trump’ın Cesur Yeni Dünyası” başlıklı yazısında, bu yeni yaklaşımın merkezinde ise ABD’nin küresel hegemonyasını tehdit eden en büyük rakip olarak görülen Çin’in yükselişini sınırlandırma çabalarının yer aldığına, Trumpçılığın diğer bir yönünün ise aile değerlerinin korunması ve LGBT ideolojisi karşıtlığının oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Tüm göstergelerin, Çin’in durdurulamaz bir şekilde ekonomik ve askerî bir süper güç hâline geldiğini işaret etiğinin altını çizen Doç. Dr. Enes Bayraklı yazısında, şunları söylüyor:

“Trump, bu gidişatı tersine çevirmek için ABD’nin gücünü konsolide etmeye, Ukrayna’dan Orta Doğu’ya enerjisini boşa harcayan çatışmaları sonlandırmaya ve Avrupa’da kendisine yakın liderlerin iktidara gelmesini sağlamaya odaklanmış durumda. Bu çerçevede, “Amerika’yı yeniden güçlü kılma” sloganıyla uluslararası sahnede proaktif bir politika izliyor”

Doç. Dr. Bayraklı, Trump ve çevresinin, Avrupa’da Trumpçılık ideolojisi ile daha uyumlu liderlerin iktidara gelmesini teşvik etiğini hatırlatarak, Almanya ve İngiltere seçimlerine Elon Musk gibi güçlü figürlerin müdahalelerinin, bu stratejinin bir parçası olarak yorumlanması gerektiğini ifade ediyor.

Musk’ın İngiltere’ye yönelik açıklamalarının diğer bir yönünün de İngiltere’nin, Ukrayna-Rusya arasında bir barış anlaşmasına ikna edilmesini oluşturduğuna vurgu yapan Türkiye Araştırmaları Vakfı (TAV) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Enes Bayraklı, “Diğer yandan Trump, Avrupa’nın NATO’ya bağımlılığının ve savunma bütçelerinin artırılması yönünde baskılarına devam ediyor. Avrupa ülkelerinin Rusya ve Çin ile ekonomik bağlarını zayıflatma çabası da bu stratejinin bir parçası” olduğunu hatırlatıyor.

Trump’ın seçim zaferi sonrası Orta Doğu’da da önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Doç. Dr. Bayraklı, şöyle devam ediyor:

“Suriye’de yıllardır süren iç savaşta, Esed rejimi sonunda devrildi. Bu, bölgede güç dengelerinin yeniden şekillenmesine yol açtı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD baskısıyla bir ateşkes anlaşmasına zorlanırken Çin’in müttefiki olan İran’ın bölgedeki etkisi sınırlandırılmaya başlandı. Trump’ın Orta Doğu’da savaş değil, düzen istediği açık. Bu noktada Trump yönetimi, İran’a uygulanan ekonomik yaptırımları artırırken bölgesel aktörlerin ABD’ye daha fazla bağımlı hâle gelmesini hedefliyor”.

Trump’ın Panama Kanalı, Grönland ve Kanada’ya yönelik çıkışlarının, ABD’nin stratejik önceliklerini açıkça ortaya koyduğunu yazan Doç. Dr. Enes Bayraklı, “Trump, Panama Kanalı’nın kontrolünü güçlendirmek, Çin’in Latin Amerika’daki etkisini sınırlamayı hedefliyor. Grönland’ın satın alınması yönündeki tartışmalar, ABD’nin Arktik bölgesindeki stratejik hâkimiyetini artırma çabasının bir yansıması. Kanada ile ilgili açıklamalar ise iki ülke arasındaki ticari ve sınır güvenliği ilişkilerini yeniden tanımlama arzusunu gösteriyor”.

Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Türkiye Araştırmaları Vakfı (TAV Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Enes Bayraklı, kaleme aldığı “Trump’ın Cesur Yeni Dünyası” başlıklı yazısını şöyle noktalıyor:

“Trump’ın politikaları, uluslararası sistemde köklü değişimlere yol açacak. ABD’nin “dostlar arasında lider” değil, “rekabet eden süper güç” olarak hareket ettiği yeni dönemde, ittifaklar ve güç dengeleri yeniden şekillenecek. Bu süreçte Trump’ın agresif ve pragmatik yaklaşımının dünya siyasetine yeni bir yön vereceği görülüyor. Dolayasıyla ‘Önce Amerika’ diyen Trump, beklenenin aksine izolasyoncu bir politika takip etmeyecek; aksine ABD’nin gücünü konsolide etmeye yönelik bir politika takip edecek.

Dünya artık eski dünya değil. Trump’ın yeniden seçilmesiyle başlayan bu değişim dalgası, sadece ABD’nin değil, tüm dünya ülkelerinin dış politika önceliklerini gözden geçirmesini zorunlu kılıyor. Söz konusu yeni dönemde, hiçbir ülke mevcut stratejileriyle yoluna devam edemez. Trump’ın cesur ama tartışmalı politikaları, dünya düzeninde köklü bir değişimin habercisi”.

***

Yazar hakkında

Doç. Dr. Enes Bayraklı, Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir. Lisans eğitimini Viyana Üniversitesi’nde tamamladı. Yine aynı üniversiteden 2006’da yüksek lisans ve 2012’de doktora derecelerini aldı. Çalışma alanları arasında İslamofobi, Türkiye-AB ilişkileri, Almanya dış politikası, Avrupa’da aşırı sağ hareketler, terör örgütleri ve dış politika analizi bulunmaktadır. 2015 yılından beri yıllık olarak yayımlanan Avrupa İslamofobi Raporu’nun editörlüğünü yapmaktadır. Doç. Dr. Enes Bayraklı Türkiye Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısıdır.

E-posta: ebayrakli@turkiyearastirmalari.org

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.