enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
21:27 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
20:59 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
20:39 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım…
08:52 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
08:23 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı çıktı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tüberküloz aşısının COVID-19’a karşı etkisi araştırılıyor

Tüberküloz aşısının COVID-19’a karşı etkisi araştırılıyor
23.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Koronavirüsle mücadele sürecinde ortaya atılan tezlerden biri tüberküloz aşısı ile ilgili. Kimi uzmanlara göre bu aşı, virüse karşı vücudun direncini arttırıyor. Bu iddia umut verici olsa da henüz kesin bir kanıt yok.

Mine Yagıcı Çiftci
TRT Haber : Mine Yagıcı Çiftci

Bilim dünyasının “COVID-19” olarak isimlendirdiği virüs tüm dünyayı etkisi altına aldı. Virüs, 13 milyondan fazla insana bulaştı. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 600 bine dayandı. Koronavirüs yerkürenin her yerinde etkisini korumaya, yayılmaya ve can almaya devam ediyor.

Bilim insanları pandemi ile deyim yerindeyse savaş halinde. Bu küresel savaşı kazanmak için virüsü tanımak ve ona karşı yeni mücadele yöntemleri keşfetmek son derece önemli. COVID-19’a karşı çare arayışları sırasında gündeme gelen yeni iddialar da var. Bunlardan biri tüberküloza, yani vereme karşı uygulanan BCG aşısıyla ilgili… BCG aşısının yaygın olarak uygulandığı ülkelerde vaka ve ölüm sayısının daha az görüldüğü yönünde teoriler söz konusu. Bu da akıllara “BCG aşısının, koronavirüse karşı koruyuculuğu var mı?” sorusunu getirdi.

“Kanıtlanmış bir veri yok”

Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi olan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, bu teoriye temkinli yaklaşıyor. Prof. Dr. Kara, “Bu konuda iddialar var ama bilimsel olarak bunun kanıtlanmış bir verisi yok” diyor.


Koronavirüsle ilgili bilimsel gelişmeleri yakından takip eden isimlerden biri olan Kara, verem aşısı ile ilgili çalışmaları şu sözlerle yorumluyor:

“Kesin bir şey söyleyebilmek için erken. Bu, ihtimal olarak değerlendirilebilir. Ama çok kuvvetli bir ihtimal mi derseniz, hayır değil… Bu aşı, çocukluk çağında belli bir etki sağlıyor ama diğer kişiler de zaten belli bir yaşta bu özelliği kazanıyorlar”

Yalnızca vereme karşı etki göstermiyor

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara verem aşısının çocuklarda veremden başka hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahip olduğunun bilindiğini söylüyor: “BCG aşısının çocukların yaşamının ilk iki ayında ya da yenidoğan döneminde yapıldığında, özellikle ilk bir yıl içerisinde enfeksiyonlara bağlı ölümleri azalttığı yönünde bilimsel verilerimiz var. Çocuğu tüberkülozdan korumak için BCG aşısı yapıyorsunuz. O çocuklar, diğer solunum yolları enfeksiyonları ve ishalleri de daha az geçiriyor. Böylece hayatta kalma oranı artıyor. Bu yönde veriler var.”

BCG aşısı Türkiye’de de uzun yıllardır uygulanıyor. Ulusal aşı takvimine göre, bebekler henüz iki aylıkken bu aşı yapılıyor. Prof. Dr. Kara, BCG’nin özelliğini “Bizim immün sistemimizde bir antikorların görev aldığı kısım var bir de hücrelerin görev aldığı kısımlar var. BCG aşısı hücrelerin görev aldığı kısmın eğitimini hızlandırıyor. Böylece hücresel kısım normalde bir ya da iki yaşlarına doğru bazı fonksiyonları daha iyi yapabilecekken, BCG aşısı olan çocuklarda bunları biraz daha erken yapabilir hale geliyor” sözleri ile anlatıyor.

Türkiye’de de süren araştırmalar var

Verem aşısının, özellikle Afrika ülkeleri ile Hindistan’da verem dışındaki bazı hastalıklara karşı çocukları koruduğu biliniyor. Bu bilginin altını çizen Prof. Dr. Kara, çocuklarda enfeksiyonlara bağlı ölümleri azalttığı bilinen verem aşısının koronavirüs üzerindeki etkisinin anlaşılması için zamana ihtiyaç olduğunu vurguluyor:

“Bu aşı COVID-19’da, özellikle de çocuklarda işe yarıyor mu yaramıyor mu sorusuna cevap olacak herhangi bir bilimsel verimiz şu anda yok.”

BCG aşısı ile COVID-19 arasındaki ilişki henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da çalışmalar sürüyor. Bu konuda Türkiye’de süren bilimsel araştırmalar söz konusu. Sorunun cevabı için o araştırmaların tamamlanmasını beklemek gerekiyor.

[TÜHA Haber Ajansı,23 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.