enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: “TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımı pek çok ülkeye örnek oldu”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: “TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımı pek çok ülkeye örnek oldu”
11.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER : Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, güçlüklere karşı önemli mücadelenin verildiği bu dönemde, TÜBİTAK’ın dünyada pek çok ülkeye örnek olan stratejik yaklaşımıyla birçok yeniliği hayata geçirdiğini, birlikte geliştirme ve birlikte başarma odağında COVID-19 Türkiye Platformu’nun oluşturulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Hasan Mandal ile ilgili görsel sonucu(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Mandal, Platformda ilaç ve aşı alanında üniversite – araştırma merkezi – özel sektördeki en yetkin bilim insanlarının bir araya geldiğini, ülkemiz ve insanlık için gece ve gündüz çalışarak yenilikçi çözümler geliştirdiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Mandal, “Bu platformdaki araştırmacılarımızın önemli kısmı öğrencilerimiz. Bu şekilde geleceğimizi oluşturacak gençlerimizi de araştırma ekosistemimize dâhil ettik. Bu çalışma yöntemi ülkemizde ilk kez gerçekleşiyor. Ağustos ayında TÜBİTAK Gebze Yerleşkemizde, aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarında 7/24 görev alan bilim insanlarımız ile bir araya gelerek, onları tek tek dinlemeniz ve birebir görüşmeler yapmanız, bizler için çok önemli bir motivasyon ve sorumluluk kaynağı olmuştur” dedi.

“Yerli aşıların virüse karşı etkinliği ve güvenirliği daha yüksek olacak”

Bu zorlu süreçte normal şartlarda uzun yıllar süren aşı ve ilaç çalışmalarında kısa zamanda çok büyük başarılar elde edildiğine değinen Prof. Dr. Mandal, “Önemle belirtmek isterim ki bu aşılar, yurtdışında çalışılanların benzeri değil, virüse karşı etkinliği ve güvenirliği daha yüksek aşılar olacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Mandal, aşı çalışmaları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “İnaktif aşı adayımız, kullandığımız adjuvan tipinden dolayı dünyadaki diğer inaktif aşılardan daha etkili olacak şekilde geliştirildi. Yine daha gelişmiş ve yeni bir tasarım içeren adenoviral vektör aşımız da 2. nesil aşı adayıdır. Virüs benzeri parçacık türü aşı adayımız biyoteknolojik açıdan dünyadaki en yenilikçi aşı grubunda. Bu konuda bilim insanlarımıza ve onların gücüne güç katan genç araştırmacılarımıza güvenimiz sonsuz.”

Prof. Dr. Hasan Mandal, birlikte çalışma ve birlikte başarma yaklaşımının COVID-19 platformu kapsamında ilk ürünlerini verirken, aynı yaklaşımın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenen gıda arz güvenliği, biyogüvenlik, siber güvenlik ve ülkemizin en önemli güçlüklerinden olan deprem alanına da taşındığını söyledi.

Prof. Dr. Mandal, şöyle devam etti: “Yüksek Teknoloji Platformlarımız, Siparişe Dayalı Ar-Ge ve Patent Lisanslama Programlarımız, Sanayi Doktora Öğrencilerimiz, Ulusal ve Uluslararası Lider Araştırmacılarımız ile ekosistemimize yeni imkânlar sunuyoruz. Zatı Alinizin açıkladığı ve aldığımız yoğun ilgiyle, lisans düzeyinde 1.500 STAR bursiyerimizi araştırma projelerimize dâhil ettik.”

“Teknolojiyi takip eden değil, takip edilen ülke konumuna geliyoruz”

Birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımının, ülkemizin AB Ufuk 2020 performansını da farklı bir boyuta taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Mandal, “Fonlanan proje sayımız 911’e, bu projelerdeki yürütücü sayımızı da 1.295’e yükselttik. Bu projelerin 29’unun koordinasyonunu ülkemizdeki kurum ve kuruluşlarımız gerçekleştiriyor. Artık sadece projelerin ortağı değil, bu projelerin koordinatörü oluyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatına göre kaynak verimliliği yüksek bir geleceğe geçiş sağlayacağız. Bilim insanlarımızın yetkinliklerini birleştirdiğimizde çözüm bulamayacağımız hiçbir güçlük yoktur. İlk kez bu dönemde Ülkemiz Avrupa’ya ödediği ulusal katkı payının daha fazlasını geri aldı. Avrupa Komisyonu’nun 2020 Yılı Türkiye Raporu’nda, Türkiye’nin bilim ve araştırma faslı hazırlıklarının ‘çok ileri’ düzeyde olduğu belirtilmiştir. Artık teknolojiyi takip eden değil, takip edilen bir ülke konumuna geliyoruz” dedi.

HABER : Mustafa SALMAN & Kocaeli (Gebze)

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.