enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:44 Deprem tehdidine karşı uyuyan İstanbul’u uykusundan uyandıran 6,2 şiddetindeki deprem: Kentsel dönüşüm mü kentsel göç mü?
07:45 İzmir Menemen’deki serbest bölgede bazı gümrük işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı tesbit edildi…
07:33 CHP’li Marmaris Belediyesi’ne ihale incelemesi başlatıldı
07:22 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da aracıyla kadın sürücünün önünü kesen şüphelinin yakalandığını bildirdi…
21:54 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın, şampiyon taraftarı kırmadı…
21:18 Adana’da etkili olan gök gürültülü sağanak ve dolu nedeniyle bazı evleri su bastı, trafikte aksamalar meydana geldi…
21:08 İstanbul’da yarın koşulacak yarı maraton etkinliği dolayısıyla bazı yollar trafiğe kapatılacak…
20:56 İstanbul’un 38 ilçesinde yarın 84 bin 626 öğrenci İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’na girecek…
19:12 AK Parti Sözcüsü Çelik, “Özgür Özel CHP’yi siyaset karşıtı bir kampanya partisine dönüştürmektedir”
10:18 MSB: 5 PKK’lı terörist teslim oldu
10:07 İstanbul’daki depremler sonrası 5 İHA keşif yaptı
09:55 Yolsuzluğun Düşük Seviyesi: Temiz Toplumsal Yapı
08:26 İstanbul’da art arda meydana gelen depremler, kentin deprem risk haritasını yeniden gündeme getirdi…
07:42 Siyasetse siyaset: İstanbul kimin üzerine yıkılmamalı?
07:33 Transatlantik İlişkilerdeki Çatlak Çin için Bir Fırsat mıdır?
07:11 AK Parti Genel Başkan Vekili Ala: Yanlış bilgiler, ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir
13:17 Soykırım maskaralığını ‘oykırım’ için kullanan siyasetçiler!
10:47 Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertçelik, İstanbul’da meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu…
09:56 NTV muhabiri Beyzanur Özer kimdir, kariyerine nasıl başladı, hangi okuldan mezun oldu ve özel hayatına dair merak ettikleriniz neler?
08:18 Yeniden Refah Partisi Karaman İl Başkanı Yeşil’den “Karaman OSB Serbest Bölge ile 2. OSB Projesi hayata geçirilmeli”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tunus’ta binlerce En Nahda yanlısı sokağa döküldü

Tunus’ta binlerce En Nahda yanlısı sokağa döküldü
28.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Tunus’ta iktidardaki islamcı parti En Nahda Partisi ile Cumhurbaşkanı Kays Said arasındaki siyasi gerilim devam ediyor. Cumartesi günü binlerce En Nahda yanlısı sokaklara dökülerek “siyasi istikrar” talep etti.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle’den aktardığı AFP,dpa’nın haberine göre,Tunus’un İslamcı partisi ve koalisyonun büyük ortağı En Nahda Partisi, Cumhurbaşkanı Kays Said ile yaşanan siyasi gerilim nedeniyle taraftarlarına dayanışma çağrısı yaptı. Binlerce kişi bu çağrıya, cumartesi günü başkent Tunus’ta sokaklara dökülerek cevap verdi.

İktidar partisinin çağrısıyla düzenlenen bu protestolar, ülkenin yıllardır şahit olduğu en kalabalık protestolar olarak görülüyor. İslamcı muhafazakar partinin binlerce destekçisinin “demokratik kurumları savunmak” için gerçekleştirdiği protestolara başka kentlerden gelen binlerce kişinin  katıldığı kaydedildi.

Protestocular sokaklarda “ulusal birlik” ve “siyasi istikrar” talep etti. En Nahda partisi, Tunus’ta aylardır “demokratik gidişatı sekteye uğratacak kadar sorumsuz davranıldığını” ve “şüphe ve güvensizlik“ ortamı yaratıldığını ifade etti.

Ne olmuştu?

Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi, 16 Ocak’ta kabinesindeki 25 bakanlıktan 11’inde değişikliğe gittiğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Kays Said ise kabine revizyonuna ilişkin güvenoyu oturumundan bir gün önce değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu, yeni bazı bakanların çıkar ilişkileri bulunduğunu savunmuştu. Meşişi kabinesi 27 Ocak’ta meclisten güvenoyu aldı. Bağımsız bir politikacı ve anayasa uzmanı olan Cumhurbaşkanı Said, değişiklik konusunda kendisine danışılmamış olması, bazı bakanların yolsuzluk şüphelisi olması ve çıkar çatışmalarından dolayı bakanlık görevine uygun olmamaları nedeniyle söz konusu revizyonu sert bir dille eleştirmişti. Cumhurbaşkanı, aralarında içişleri, adalet ve sağlık bakanlığı değişikliğinin de bulunduğu kabine değişikliğine onay vermemişti.

Söz konusu siyasi anlaşmazlıkların korona krizinin yanı sıra ekonomik krizle boğuşan ülkede, hükümetin işleyişini sekteye uğrattığına dikkat çekiliyor. Tunus’ta bir anayasa mahkemesinin bulunmaması nedeniyle, çatışma bağımsız bir merci tarafından çözüme kavuşturulamıyor.

Yaşanan siyasi kriz nedeniyle kredi derecelendirme kuruluşu Moody, bu hafta Tunus’un kredi notunu düşürdü. Bu durum, ülkenin ekonomik krizden çıkışının yolu olabilecek olası bir borçlanmanın önünü kapatıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ise korona krizinin Tunus’un içinde bulunduğu sosyoekonomik kırılganlığı daha da şiddetlendirdiğini ve öngörülemez bir ekonomik gerilemeye neden olduğunu kaydetti ve ülkeyi bütçe açığını bir an önce kapatabilmesi için reform adımları atmaya davet etti.

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.