enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:18 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:31 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
09:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
08:54 Parkinson hastalığında tedavi yaklaşımları ve düzenli takibin önemi
08:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
08:36 Kolay çizer CHP delegesi
08:36 AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
08:24 Avrupa pazarlarında ürünlerin imhasının ardından şimdi de yurda sokulmasında zorluk yaşanıyor…
07:25 Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, 2025 yılı büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları belli oldu.
23:00 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
22:31 Yerlikaya: Kahraman polislerimiz, milletimizin huzur ve güvenliği için gece gündüz görevde
22:24 Doğum yardımı başvuruları başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Almanya’nın Göç Deneyiminden Nasıl Yararlanır?

Türkiye Almanya’nın Göç Deneyiminden Nasıl Yararlanır?
02.11.2021
A+
A-

TÜHA HABER / 30 Ekim 1961, Türkiye’nin olduğu kadar başta Almanya olmak üzere birçok ülkenin yakın tarihinin kuşkusuz önemli günlerinden biri. Bu tarih Türkiye’den başka ülkelere işçi göçünün resmi başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Yurtta sulh, cihanda sulh

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı haberine göre, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yeniden kalkınma programları uygulanan Almanya’da oluşan işgücü açığının giderilmesi amacıyla Türkiye ile Almanya arasında “Türk İşçi Alımı Anlaşması”nın imzalanmasının ardından, sonraki dönemde İstanbul’daki Sirkeci Garı’ndan yollara düşen veya o zamanki adıyla Yeşilköy Havalimanı’ndan kalkan uçaklarla Almanya ve diğer ülkelere giden yüzbinlerce işçinin göç serüveni 60. yılına girdi.

“Türkler Alman toplumunun asli unsuru”

Göç süreci göç edenleri olduğu kadar göçün yapıldığı ülkeleri de değiştirdi. Bu bağlamdaki konuları Hamburg Üniversitesi’nden Sosyolog Dr. Yaşar Aydın’la VOA Türkçe’ye değerlendirdi.

Türkler’in son 60 yılda iş dünyasından, siyasete aktif rol alarak Alman toplumunun asli unsuru haline geldiğini belirten Dr. Aydın, Alman federal meclisinde 18 Türk kökenli milletvekili bulunduğunu hatırlatıyor. Aydın, Türkler’e kuşkuyla yaklaşanların Müslüman karşıtı ırkçıların olduğunu, ancak Almanlar’ın büyük çoğunluğunun Türkleri kanıksadığını, Türklere yönelik politikalar geliştirildiğini belirtiyor.

Türkler ırkçılık deneyimine nasıl yanıt veriyor?

Yaşar Aydın, ırkçılık deneyimlerinin Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenlerin kimliklerine daha da güçlü bir şekilde sıkı sıkıya sarılmalarına neden olduğunu ancak bunun tam tersi bir durumun da oluşabildiğini şu sözlerle belirtiyor: “Almanya’ya olan bağlılığı da artabiliyor. ‘Burası benim ülkem, burada doğdum büyüdüm, annem babam ekonomisine katkıda bulunuyor. Ben bu ülkeyi ırkçılara bırakmayacağım’ diyerek siyaset ve sivil toplumda daha da aktif olabiliyorlar.”

Hamburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yaşar Aydın, Almanya’da yaşayan bugün üçüncü kuşak olan Türkiye kökenli göçmenlerin sadece Almanya’ya uyum sağlamakla kalmayıp, geride kalan yakınlarına para göndererek, yatırımlarıyla geldikleri kasabaların ekonomisine de katkı sağlayarak ve kardeş şehir anlaşmalarıyla, iki ülke arasında iletişim köprüsü oluşturduklarını belirtiyor.

“Türkiye Suriyeli göçmelerin kalıcı olduğunu kabul etmeli”

Türkiye son yıllarda başta Suriye olmak üzere çok sayıda ülkeden büyük sayıda göçmen aldı. Peki, Türkiye’nin Almanya’nın göç deneyimlerinden yararlanabilmesi mümkün mü? Yaşar Aydın’a göre sorunun yanıtı ‘Evet’: “Türkiye Almanya’nın deneyiminden faydalanmalıdır. Öncelikle Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin kalıcı olduklarını kabul etmeli. Geri gidecekler yanılsaması içine düşmemeli. Almanya bu yanılsamaya düşmüştü. O insanların yüzde 80’i Türkiye’de kalacaktır. Türkiye bütün planlarını buna göre yapmalı. Onları Türkiye’ye kazandırmaya yönelik programlar geliştirmeli. Bunu ne kadar erken yaparsa Türkiye açısından o kadar faydalı olur.”

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Kasım 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.