Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde (IBU) konuştu…
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye olarak, yıllardır uluslararası meselelere bakarken temel perspektiflerinin insanı esas alan bir bakış açısı olduğunu söyledi.
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki temasları kapsamında, Uluslararası Balkan Üniversitesinin (IBU) 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü programında konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bu günün, 2007’den yana buradaki Türk toplumunca bayram olarak kutlandığını ifade etti.
Türkçe Eğitim Günü’nün, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliğince (MATÜSİTEB) 15 yıldır çeşitli etkinliklerle kutladığını hatırlatan Şentop, geçmişte de 21 Aralık’ta buralarda bulunduğunu, Türkiye olarak üst düzey katılım gösterdiklerini dile getirdi.
Şentop, Kuzey Makedonya’daki Türk toplumunun varlığı ve kimliğinin muhafaza edilmesi bakımından Türkçe’nin çok önemli ve çok temel bir unsur olduğunu belirtti.
Kuzey Makedonya’nın çok dilli, çok kültürlü, farklı inançlardan insanların bir arada barış içerisinde yaşadığı bir devlet olduğunu ve dünyadaki birçok ülkeye örnek teşkil edebilecek mahiyette olduğunu belirten Şentop, şu ifadeleri kullandı:
“Bu açıdan çok önemli. Balkanlar dünyada tarih bakımından çok eski dönemlerde yerleşim, farklı medeniyetlere mekan olma bakımından çok önemli bir merkez. Uzun yıllar da, bu topraklarda yine aynı şekilde farklı dilden, farklı inançtan, farklı kültürlerden insanlar yüzyıllarca bir arada yaşamışlar, burada farklı kültürlerden gelerek ortak bir kültürü, ortak bir medeniyeti de inşa etmişiz. Bunun en önemli unsurlarından birisi de buradaki Türk toplumu ve Türkçe.”
Bu doğrultuda, Türkçenin iyi bir şekilde öğrenilmesi, öğretilmesi ve ona önem verilmesinin kendileri için de çok kıymetli bir husus olduğunu, Türkiye olarak da bu konuyu yakından takip ettiklerini ifade eden Şentop, Kuzey Makedonya ile yakın işbirliği içerisinde, her zaman birlikte bu yönde çalışmalar yürüttüklerine işaret etti.
21 Aralık Türkçe Eğitim Günü vesilesiyle düzenlenen programlara Kuzey Makedonya’dan üst düzey katılımların olduğunu hatırlatan Şentop, bundan dolayı teşekkürlerini sundu.
Şentop, IBU’nun, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkilerin gelmiş olduğu noktayı göstermesi bakımından çok önemli olduğunu, Türkiye’nin bu dost ve kardeş ülkeye bir iletişim köprüsü olarak kurduğu en önemli yatırım olduğunu vurguladı.
Türkiye’den gelen iş insanlarının Kuzey Makedonya’da yatırımları olduğunu belirten Şentop, bu üniversitenin, geleceğe kalacak bir yatırımın olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) öncülüğünde ve her zaman himayelerinde, çünkü ne zaman bir sıkıntı, bir sorun yaşansa maddi-manevi, Sayın Cumhurbaşkanı’mız o sorunun çözümü için seferber olmuştur, birçok çevreyi, insanları seferber etmiştir. Bu üniversite esasen onun fikri ve eseridir.”
Üniversitenin, kurulduğu günden itibaren gerek mekan gerekse öğrenci sayısı, akademik kadrosu ve çalışmalarıyla çok geliştiğini kaydeden Şentop, “Yeterli değil tabi ki. Biz her zaman bu üniversitenin sadece Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin değil, Balkanlar’ın, sadece Balkanlar’ın da değil Avrupa’nın en önemli kurumlarından, eğitim kurumlarından birisi olmasını arzu ediyoruz.” dedi.
Dünyanın çok önemli bir değişim sürecinden geçtiğini vurgulayan Şentop, “Bu değişim süreci birçok alanda gözle görülür şekilde takip ettiğimiz bir süreç. Ama belki diyebiliriz ki, bu değişim sürecinin en önemli boyutu, lokomotifi, dinamosu aslında bilgi konusu.” diye konuştu.
Şentop, ortaokul öğrencilik yıllarında birçok konuya merak duyduğunu ve aklına takılan soruları, kavramları araştırmak için ansiklopedi bulabilmenin peşinde olduğunu anlattı. Teknolojik imkanların gelişmesiyle bilginin de geliştiğini kaydeden Şentop, öbür taraftan bilginin ulaşılabileceği kaynaklarda da çok büyük değişimlerin yaşandığına işaret etti.
Dünyada temel olarak bu değişimin dinamosu, lokomotifi diyebileceğimiz şeylerin esasen çok hızlı bilgi değişimi, çok fazla bilgi üretimi meselesi olduğunu belirten Şentop, şöyle devam etti:
“Fakat şimdi bilgi o kadar kolay, cebimizde taşıyoruz. Herkesin kolaylıkla bilgiye ulaşma imkanı var. Ama bilgilerin bu çokluğu içerisinde doğrusuyla yanlışı da birbirine karışmış durumda. Hatta bu pandemiden hareketle bazı akademisyenler, yorumcular, düşünürler ‘infodemi’ diye bir kavramdan bahsediyorlar. Yani bir bilgi salgını ama olumlu anlamda değil, olumsuz anlamda bir salgın olarak da bahsediyorlar. O kadar çok enformasyon, bilgi var ki. İşte temel meselemiz bu kadar çok enformasyon içerisinde, bilgi içerisinde bunun doğrusunu yanlışından ayırabilmek, yanıltıcı olanı, manipülatif olanı olmayandan ayırabilmek önemli.”
Bilgiyle aslında eğitim öğretimin de mahiyetinde bir değişme olduğunu ifade eden Şentop, “Daha önce bilgi aktarımı üzerine kurulu olan temel olarak eğitim öğretim faaliyeti, şimdi bilgiyi kritik etme, değerlendirme, eleştirel yaklaşma üzerine kurulu ve ‘doğru bilgiye, doğruyu yanlıştan ayırıp nasıl ulaşabiliriz’ eğitimini verme, bunu öğretme üzerine kurulu.” dedi.
Eskiden eğitim öğretim faaliyetinin tek yönlü bir faaliyet olduğunu, hocadan öğrenciye aktarıldığını kaydeden Şentop, şimdi ise öğrenciden hocaya doğru da bir aktarımın söz konusu olduğunu, öğrencilerin de doğrusuyla yanlışıyla her türlü bilgiye ulaşabildiğini kaydetti.
Üniversite meselesinin bir etiket, bir diploma veya bir kağıttan ibaret olmaktan çıktığını vurgulayan Şentop, bunun eskiden çok önemli olduğunu, ancak şimdi hangi yeteneklerin kazanıldığı, neler öğrenildiğinin ve bunun nasıl ortaya koyulduğunun da önemli olduğunu dile getirdi.
Dünyada bir değişim dönüşümden bahsettiklerini anlatan Şentop, zamanın çok hızlandığı bir dönemden geçtiklerini, ancak içinde bulundukları için bunun çok farkında olmadıklarını söyledi.
[TÜHA Haber Ajansı, 22 Aralık 2022]