<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:32 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
15:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
10:10 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:28 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
08:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
08:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
07:12 Başbuğ Alparslan Türkeş Enschede’de anıldı!…
07:10 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:55 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin tapusu: Lozan

Türkiye’nin tapusu: Lozan
25.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Kurtuluş Savaşı’nda kazanılan zafer Lozan’da taçlandırıldı. Tarihi antlaşmaya imzalar 24 Temmuz 1923’te atıldı. Lozan Barış Antlaşması’nın üzerinden 98 yıl geçti. Tarihçiler, Lozan’da yaşananları ve anlaşmanın önemini TRT Haber’e anlattı.

Hüseyin Günay
TRT Haber / Hüseyin Günay

7 düvele karşı verilen şanlı kurtuluş mücadelesinin ardından, genç Türkiye Cumhuriyeti, zaferini dünyaya masada da kabul ettirdi. Bunu sağlayan tarihi antlaşma, 24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan kentinde imzalandı.

Ankara hükümeti ilk olarak 1922 yılında barış müzakereleri için Lozan’a davet edildi. Dışişleri Bakanı İsmet İnönü başkanlığındaki heyeti diplomatik bir savaş bekliyordu.

İstanbul Hükümeti de Lozan’a davet edildi

İtilaf Devletleri, Mudanya’ya çağırmadıkları İstanbul Hükümetini de Lozan’a davet etmişti.

Batının her zamanki oyununun kardeşi kardeşe düşürmek olduğunu ifade eden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan, “Dolayısıyla hem İstanbul hükümeti hem Ankara hükümeti görüşmelere çağrılınca, Büyük Millet Meclisinde alınan bir kararla saltanat kaldırılmıştır.” dedi.

Müzakereler daha ilk maddelerde çıkmaza girdi ve görüşmeler yarıda kesildi.

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Furkan Kaya, “Lozan konferansında biz Türkiye olarak kendimizi eşit devlet statüsünde ortaya koyuyoruz. Ama karşı taraf yenilmiş bir devletin heyetiymişiz gibi tavır takınıyor. En büyük farklılık burada. Kendi mandası gibi bir politika gütmeye çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler kesintiye uğradı

Anlaşmazlık öyle bir noktaya geldi ki görüşmeler kesintiye uğradı. İtilaf Devletleri bunun üzerine Ankara Hükümetini ikinci kez Lozan’a davet etti.

Taraflar aynı adreste, Bea-Riverage Palace otelinde bir araya geldi. Hararetli tartışmaların ardından süreç 24 Temmuz 1923’te nihayete erdi.

Bir önsöz, 4 bölüm ve 143 maddelik antlaşmaya imzalar atıldı.

Lozan’ın Türkiye’nin tapusu olduğunu belirten Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Yel, “Üniter devlet yapımız Lozan’da 24 Temmuz’da kabul edilmiştir. Tek millet, tek devlet ve bugün bu yapı aynı şekilde korunarak devam ettirilmelidir. Bu hiç bir şekilde tartışmaya açık değildir.” diye konuştu.

Bazı maddeler Türkiye’nin istediği gibi şekillenmedi

Ne var ki, dönemin şartlarında bazı maddeler tam olarak Türkiye’nin istediği gibi şekillenmemişti.

Kaya, 12 Adalar meselesi, Kıbrıs meselesi, Hatay meselesi, Boğazlar meselesi, Musul meselesi gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün de önem verdiği meselelerin çözümsüz kalmasının veya Türkiye’nin aleyhine bir sonuç çıkmasının da eksikler olarak söylenebileceğini belirtti.

Yunanistan’ın attığı adımlar Türkiye’yi rahatsız ediyor

Aradan 98 yıl geçti. Ancak özellikle son dönemde Yunanistan’ın attığı adımlar Türkiye’yi rahatsız ediyor.

Batı Anadolu, Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki kıta sahanlığı konusunda ciddi sorunlar olduğunu, Batı Trakya Türklerinin haklarının sürekli ihlal edildiğini belirten Selma Yel, “Çok ciddi suistimaller var. Bu noktada ege adalarının silahlandırılması noktasında artık hakikaten Yunanistan çizmeyi aşmış durumda.” dedi.

Türkiye ise attığı adımlarla Lozan’da imza altına alınan haklarını sonuna kadar koruyacağını her fırsatta tüm dünyaya duyuruyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.