enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:25 “Ben Benim” adı ile Sanatçı Yücel Kale’nin sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:01 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
00:01 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
12:42 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:01 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:45 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:24 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
00:06 Irak’ın kuzeyinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
00:05 Birleşmiş Milletler’in (BM) Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre, dünyada her yıl 1,05 milyar ton gıda israf ediliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkmeneli!

Türkmeneli!
07.09.2023
A+
A-

* Türkmen adı, İslamiyeti kabul ettikten sonra Türk Oğuz boylarına verilen addır.

* Yaygın kanaate göre, Türkmen kelimesi öz ve yiğit Türk anlamına gelir.

* Irak Türkmen ağzı, Türkçe’nin Azeri şivesi sahası içinde girer.

* Irak Türklerinin konuşma dili Azerbaycan Türkçesi ve yazı dili İstanbul Türkçesidir.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Tarih

Türk kökenli Sümerlerin ardından, Türkmenlerin Ön Asya’ya yerleşmeleri M. Ö. Yedinci yüzyıla dayanmaktadır. M.Ö. 658 yılında Saka-Turan Boyları Orta Asya’dan göçerek İran, doğu Anadolu, kuzey Irak ve kuzey Suriye çizgisi üzerinden Akdeniz kıyılarına kadar dayanmışlar ve bu dönemde Dakuk şehri kurulmuştur.

Türkmenlerin İslamiyet döneminde Irak’ta görünmeleri 54 Hicri (675 Miladi) yılından itibaren başlıyor. 1055 yılında Büyük Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in adına Bağdat’ta hutbe okunmasıyla Başlayan Irak’taki Türk hakimiyeti 1918 yılına kadar yaklaşık 900 yıl devam etmiştir. Orta Asya’dan göçen Oğuz boyları, 2700 yıl önceden bu toprakları yerleşmeye başlayarak Selçuklular döneminde Irak’taki dağılımları son şeklini bulmuştur. Türkmenler, bu topraklarda Celayirliler, Selçuklulardan sonra Erbil’de Beğtiginler, Musul’da Atabeyler, Kerkük’te Kıpçakoğulları, Karakoyunlular ve Akkoyunlular devletlerini kurmuşlardır. Batılı kaynaklar, bu devletlerin yüzyıllarca egemen olduğu Azerbaycan’dan Bağdat yakınlarına kadar bölgeye “Turcomania” yani Türkmeneli adını vermişler.

Coğrafya

Türkmenler, Irak’ın kuzeyinde dağlık bölge ile düzlük bölge arasında kuzey batıda Suriye sınırlarından itibaren güney doğuda İran sınırlarına uzanan engebeli, verimli ve her yönüyle zengin olan toprakları vata edinmişlerdir. Batıda Telafer şehri’nden başlayarak Musul, Erbil, Altunköprü, Kerkük, Dakuk, Tuz Hurmatu, Kifri, Hanekin dğuda Mendeli ve Aziziye’ye kadar şehir, kasaba ve çevrelerindeki köyle Türkmenlerin yerleşim merkezlerini teşkil eden bölge Türkmeneli’dir.

Irak’ta Türkmenlerin nüfusu hakkında kesin rakamlar olmamasına karşın; Irak devletinin uluslar arası platformlarda kabul edilen 1957 sayımına göre Türkçe konuşan Türkmenler nüfusun yaklaşık % 13 oranını teşkil etmektedir. Anadilini kaybetmiş fakat kökeninin Türk olduğunun farkında olan nüfus ise milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Kültür merkezleri sayılan Kerkük, Erbil, Telafer ve Bayat ilçeleri Türkmenlerin yoğunlukta yaşadıkları bölgelerdir. Ayrıca, Bağdat’ta birkaç yüz bin Türkmen yaşamaktadır.

Kültür

Irak Türkmen Kültürü, Azerbaycan ve Anadolu “Oğuz” kültürünün bir parçası olup, canlılığını özellikle Hoyrat adı verilen şiirleri ve makam usulleriyle hala korumaktadır. Türkmenler, Irak’ta en çok yğksek tahsşl görmüş insan oranına sahip kitledir.

Tarih boyunca medeniyete büyük katkılarda bulunmuş olan Türkmen Oğuz boylarından şiirde Nesimi, Fuzuli, Hicri Dede, Hasan Görem, Felekoğlu, Salah Nevres, Nesrin Erbil, Mehmet İzzzet Hattat; Sanatta Osman Musullu, Reşit Küle Rıza, Abdulvahit Küzeci, Abdurrahman Kızılay, Ekrem Tuzlu, Mişko Erbilli; dil ve folklor arairtırmalarında Büyük Üstat Ata Terzibaşı, Molla Sabir, Şakir Sabır Zabıt, Mehmet Hurşit Dakuklu; tarih çalışmalarında Mustafa Cevat, İbrahim Dakuklu; edebiyatta Ali Marufoğlu, Hamza Hamamcı, Bilimde İhsan Doğramacı, devlet yönetiminde Muzaffereddin Gökbörüi maddeddin Zengi, Gazetecilikte Ahmet Medeni Kutsizade, Sinan Sait vb. kültür insanları sadece örneklerdir.

Türkmen kültürnü yansıtan mimari eserlerden Samarra’da Melviye minaresi, Erbil’de Gökbörü minaresi, Musulda Hadba Minaresi, Karasaray, Baştabya, Kerkük kalesinde Gök Kümbet ve tarihi evler, kırmızı kilise, Kayseriye kapalı Çarşısıgibi eserler tarihe mal olmuştur.

Irak devleti tarihinde bu güne kadar Türken kültürünü yansıtan yüzden fazla Türkçe dergi, mecmua ve gazete yayımlanmıştır. Bunların en önemlileri Beşir, Kerkük, Yurt, Türkmeneli hazeteleri ve 1960’tan beri yayımlanan Kardeşlik dergisidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.