enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) 5. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu…
23:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mescid-i Aksa bizim kırmızı çizgimizdir…
23:06 Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG terör örgütünün sözde sabotajcısı teslim oldu…
22:50 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak için 2 günlük ziyaret kapsamında yarın Cezayir’e gidiyor…
22:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etmesi sizi niye rahatsız ediyor?
11:04 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:48 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi…
10:29 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!
10:03 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
00:22 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna krizini uzatacak adımlar: Savaşın bitmesini kim istemiyor?

Ukrayna krizini uzatacak adımlar: Savaşın bitmesini kim istemiyor?
30.07.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Rusya-Ukrayna savaşında Rusya’nın saldırıları ve çatışmalar devam ederken, Türkiye barış için önemli adımlar atıyor. Ancak bölgeye coğrafi olarak uzak ülkeler, savaşın sürmesine yol açacak bir tutum izliyor. Peki savaşın bitmesini hangi aktörler istemiyor? Yanıtını TRT Haber muhabiri Ahmet Çakıcı araştırdı.

Pek çok ülke Ukrayna’ya askeri destek verirken çözüm için diplomatik çaba göstermiyor. Ukrayna krizinde beklenti, savaşın insanlığa daha büyük bedeller ödetmeden son bulması…

Ancak bölge dışındaki ülkelerin savaşı uzatacak adımları bu beklenti ile örtüşmüyor.

Ülkelerin Ukrayna’ya desteğinin yalnızca askeri boyutta kalması, diplomasiyi etkisiz kılıyor.

TRT_Francais_680*100 banner

Sahada çözümden uzak bir tablo ortaya çıkıyor

Türkiye Rusya-Ukrayna savaşı’nın çözümünde öncü rol oynuyor. Hem Ukrayna’nın bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruması için askeri destek sağlıyor, hem de diplomaside önemli adımlar atıyor. Ancak diğer aktörlerin izlediği politikalarda diplomatik çaba yerine yalnızca askeri adımlar öne çıkıyor. Bu tutum, barışı sağlamaktan çok bölgede çatışmaların sürmesine neden oluyor.

Önümüzdeki 10 Yıl Büyük Dönüşüm ve Kırılmalara Gebe Türkiye Her İhtimale Hazırlıklı Olmalı | Strateji Araştırmaları | SETA

SETA Dış Politika Araştırmacısı Prof. Dr. Pirinççi bu noktaya şöyle dikkati çekiyor:

Sorun aslında burda ortaya çıkıyor. Sadece silah verip bütün diyalog kapılarını kapattığınızda süreç kan kaybıyla sonuçlar kan kaybı da sadece Rusya’ya olmayacaktır, Ukrayna başta olmak üzere tüm dünyaya olacaktır. Savaşı sonlandırmaya veya savaşın tansiyonunu azaltmaya yönelik çok fazla girişimde bulunmadıklarını görüyoruz…

Savaşın bitmesini istemeyen ülkeler mi var?

Bu durum Ukrayna’da “Savaşın bitmesini istemeyen ülkeler mi var?” sorusunu gündeme getiriyor. Bölgeye coğrafi olarak uzak ülkeler, süreci açıklamalar ile takip ediyor. Ancak diplomatik çözüm için irade göstermiyorlar.

Prof. Dr. Pirinççi, “Mesafe arttıkça bedel ödeme daha da azalıyor ve savaşın uzaması isteğinin daha da arttığını biliyoruz. ABD ve İngiltere en başından itibaren savaşın çıkmasını göz göre göre beklediler hatta bazı söylemleriyle bunu teşvik ettiler” diye konuştu.

Rusya’ya bedel ödetme arzusu

Pirinççi, “Rusya’ya doğrudan sınırı olan ya da Ukrayna’ya sınırı olan ülkeler; bunlar da Rusya’dan tehdit algıları artan ülkeler, bunlarda da ‘Rusya Ukrayna’da başarılı olursa sıra bize mi gelecek’ kaygısı bulunmakta. Rusya’nın savaştan galip şekilde ayrılmasını istemiyorlar ve bir şekilde yıpranmış olan bir Rusya’nın tehdit algılarını azaltacağını düşünüyorlar” bilgisini verdi.

Hedef, savaşı uzatarak güç dengelerini yeniden şekillendirmek

Prof Dr. Pirinççi, “Bazı aktörler savaşın Rusya’yı cezalandırıcı boyutu artana kadar devam etmesini isteyeceklerdir ancak burada da en temel handikap savaşın etkilerinin Ukrayna’yı, Doğu Avrupa’yı, Karadeniz havzasını ve daha genelini etkilemeye başlaması. İleride işin içinden çıkılmaz bir hal almaya gidiyor aslında” ifadelerine yer verdi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırılarda yaklaşık 12 bin sivil hedef alındı. 5 binden fazla sivil hayatını kaybetti. Gelişmeler yakından izlenirken barışın önündeki engellerin nasıl aşılacağı merak konusu.

Resim

Haber: Ahmet Çakıcı

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.