enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mal ve hizmet ihracatı hedefimizi, 390 milyar dolar olarak belirledik”
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 2025 ‘Aile Yılı’ ilan edildi
22:23 Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatı 2024 yılını yüzde 27 artışla tamamladı
21:18 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “PKK’yı ve FETÖ’yü ülkeden temizledik”
20:59 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Kudüs davasından geri durmamız imkansız”
20:44 MİT’ten Hakurk’ta nokta operasyon: Saldırı hazırlığındaki 2 terörist etkisiz hale getirildi
20:36 Karaok’un test görüntüsü: Dünyada sayılı ülkede var
20:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Terörsüz Türkiye’ hedefimizi mutlaka gerçekleştireceğiz
14:28 Kamu Bankaları karını yüzde 50 artırırken, vatandaşın kart faizine ödediği oran yüzde 273 arttı! 
14:09 Kartepe’li Celil Motokros Şampiyonası’nda Türkiye üçüncüsü oldu
12:20 Otomotiv sektörü, son 19 yılda 18.kez ihracat şampiyonu olmayı başardı 
11:27 114 yıllık Hereke Halısı restorasyonun ardından Lahey Barış Sarayı’na Geri döndü
10:45 TRT 2’nin, ödüllü ve prestijli filmleri ocak ayında ekranlarda
20:55 Yapay Zeka Koçu’yla 70 ülkeye ulaştı!
19:30 Türk Birliği Dönemi Başlıyor 
18:18 Işid bahane
10:32 AB İçin Türkiye’nin Suriye’deki Rolü
23:21 Bahçeli ve Öcalan’ı suçlayan, o bazı ülkücüler ile Kürtçüler…
22:21 Katil soykırımcı İsrail uşağı Dürziler Ahmet Şara’ya isyan ettiler! Silah bırakmıyoruz, ‘Şam’a başkaldırdılar
21:37 Aliyev ve Paşinya’ın röportajları ışığında barış sürecindeki son durum
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Van Kedilerinin Villa Keyfi

Van Kedilerinin Villa Keyfi
26.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Farklı göz renkleriyle bilinen Van Kedileri 28 yıldır “Kedi Evi”nde koruma altında tutuluyor. Soyları tükenme tehlikesi altında bulunması nedeniyle koruma altında tutulsalar da tehlike henüz geçmiş değil.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesindeki Van Kedisi Araştırma Merkezi, 1992 yılında kuruldu. Merkezin Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, kuruluş amacını “Dünya faunası içerisinde önemli bir yere sahip olan Van kedisini ıslah etmek, neslini korumak, orijinallerinin üremesini ve çoğalmasını sağlamak, sağlık sorunlarını giderip bunların geleceğe daha güvenli aktarılmasını sağlamak” olarak açıklıyor.

Kediyle ilgili birçok düzeyde araştırmaların yapıldığı merkezde, 200 kedi bulunuyor. Kediler, nesillerinin yok olma tehlikesinden kurtulması için evdeki özel bölmelerde tutuluyor. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Merkezin Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, riskin devam ettiğini söyledi.

Kaya “Van Kedisi’nin neslinin kurtulduğunu söylemek için daha erken ama doğru yoldayız. İki gözü maviler veya iki gözü kehribarlar için tehlike yok ama tek göz kediler için tehlike var. Van’da eskiden her evde bir Van kedisi vardı. İnsanlar bahçeli evlerinde Van kedisi besliyorlardı. Kediler birbirleriyle çiftleşiyorlardı. Van kedilerinin sayısı azaldıkça bunlar başka hayvanlarla çiftleşmeye başladı. Bu şekilde bir melezleşme sıkıntısı ortaya çıktı. Orijinal formları giderek azalmaya başladı. İnsanlar apartmanlara taşınırken kedilerini götürmez oldular. Dolayısıyla Van kedisi bu şekilde gerileme yoluna girdi. Her yıl yaklaşık 200 aileye Van Kedisi sahiplendirmesi yapıyoruz. Böylece tekrardan eski günlerine döndürmeye çalışıyoruz Bizde 200 tane anaç damızlık hayvan var. Türkiye’de tahmini olarak 7-8 bin civarında bir hayvandan bahsedebiliyoruz.Net bir rakam bulmak çok zor” dedi.

Merkezde kediler için otel hizmeti de veriliyor. Kaya, bu hizmetin nasıl verildiğini şöyle açıkladı; “Araştırma ve koruma merkezi olduğumuz için Van Kedisi sahiplerine otel hizmeti veriyoruz, çiftleştirme hizmetleri veriyoruz, buraya getirip orijinal bir baba ile kedinizi çiftleştirebiliyorsunuz. 3 gün misafir ediyoruz, ondan sonra hayvanı ve yavrusunu kendilerine veriyoruz. Mesela tatile gidecek aileler kedilerini bize bırakabiliyor. ‘Nereye bırakacağını bilmiyorsanız gelene kadar kedinize biz bakarız’ diyoruz. İnsanların mağduriyetinin oluşmasını da engelliyoruz”

Kediler, neslinin sürmesi için belli şartları yerine getiren ailelere veriliyor. Kaya, kedi sahibi olmak isteyen ailelerin uzun bir prosedürden sonra kedi sahip olabileceklerine dikkat çekerek “Bu hayvana bakacak, besleyecek, sokağa bırakmayacak bir aileye gitmesine çalışıyoruz. Bu geçici bir heves mi yoksa gerçekten evde hayvan beslemek istiyor mu? Bunun kriterini koymaya çalışıyoruz. Bu kriterlerden bir tanesi de bunu bir ücret karşılığında satın almasıdır. ‘Gidelim geçerken bir hayvan alalım bakalım bir süre sonra sokağa atalım’ biz buna karşıyız. İnsanların böyle bir hayvan isteyip istemediğini biz test etmeye çalışıyoruz. Maddi kriter de bu kriterlerden bir tanesi. Almaya çalışırken 4-5 ay beklemek zorunda kalıyor. İsteyen herkese de verme imkânımız olmuyor” diye konuştu.

Van Kedisi 2002 yılında Tarım Bakanlığı tarafından milli ırk olarak tescillendi. Ancak Kaya, Amerika Kedi Federasyonu’nun başka bir kedi tipini Van Kedisi olarak tanıtmasına tepki gösterdi. Kaya tepkisini “Van’da kafası sarı, kuyruğu sapsarı kedi gördünüz mü? Ben görmedim Amerika Kedi Federasyonu böyle bir kediyi Turkish Van Cat diye tanıtıyor. Bizler katıldığımız yarışmalarda buna itiraz ediyoruz. Bunun Van Kedisi olmadığını söylüyoruz, bu doğru değil diyoruz. Van’da kime sorarsanız sorun böyle bir hayvanı asla Van kedisi olarak kabul etmez” diyerek gösterdi.

HABER : Mahmut BOZARSLAN & Van (VOA)

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Temmuz 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.