enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:32 Bakan Yumaklı: 2025’te 135 milyar lira destek ödemesi yapacağız
19:44 “Türkiye Yüzyılında Spor ve Federasyonların Rolü” Paneli gerçekleştirildi
18:48 Siyonistler yeryüzünü cehenneme çevirmekten vazgeçmeyecekler
17:53 Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Kastamonu’nun yer altı barajı su tutmaya başladı”
17:08 Erdoğan- Trump dönemine 24 gün kaldı
16:37 İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Smyrna Antik Kenti’nin tiyatrosunda çalışmalar sürüyor
16:01 Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen “I. Tasarruf ve İsraf Sempozyumu” nda, israfın önlenmesi ve tasarruf bilincinin artırılması ele alındı
22:26 Çelik: Bağcıoğlu’nun emekli askerlerimiz üzerinden siyasi faaliyet üretmeye çalışması yanlıştır
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kalıcı olan, yarınlara akıl ve ruh ileten sadece ve sadece kültür sanat eserleridir”
21:34 Katar – Türkiye Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin canlandırılması
20:31 Spor ve İstihdam Olanakları ile Engelli Kadınların ve Kız Çocuklarının Güçlenmesi Projesi
20:14 Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 1 Ocak 2025’te uygulamaya giriyor
20:01 Dijital dönüşüm otelcilik sektöründe yapay zeka ile yeniden tanımlanıyor
19:17 Havas CX İstanbul’dan yeni işbirliği
18:58 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanları Gaziantep’in Kurtuluşu’nun 103. yılı kutlamalarına katıldı
18:41 Su ve Taşkın Kanunu Taslakları TBMM’ye gönderilecek
17:28 “Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi” Ankara’da yapıldı
16:40 Anadolu Selçuklu Devleti’nin hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntıların, DNA ve anatomi analizi yapılan silikon heykelleri Konya’da Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda sergileniyor
15:59 Ulaşımda 60-65 yaş kararı! 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek
15:21 Güvenlik Bilimleri Analisti Onur Dikmeci, “Artık savaş, barış ya da darbe zamanlarında enformasyon savaşı şeklinde yürütülmektedir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Wikipedia’nın alışılmış çifte standardına örnekler: “Batı Azerbaycan” ve “Batı Ermenistan”

Wikipedia’nın alışılmış çifte standardına örnekler: “Batı Azerbaycan” ve “Batı Ermenistan”
17.11.2024
A+
A-

Wikipedia, merak edilen sorulara hızlı cevaplar bulabilmek için internet kullanıcıları tarafından kaynağı genellikle sorgulanmayan dijital bir ansiklopedidir.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Avrasya İncelemeler Merkezi (AVİM) Siyaset Bilimci ve Analist Hazel ÇAĞAN ELBİR, AVİM için kaleme aldığı “Wikipedia’nın alışılmış çifte standardına örnekler: “Batı Azerbaycan” ve “Batı Ermenistan” başlıklı yazısında, tartışmaya konu olmayan bilgilerin öğrenilmesi için kullanılsa da kullanıcı tarafından beslenen bir sistem olduğu için, kısa sürede “tartışmaya açık” konuların da yer aldığı bir platforma dönüştüğüne dikkat çekiyor.

Hazel ÇAĞAN ELBİR, zaman içinde, genel internet kullanıcısı burada “maruz kaldığı” bilgiyi “doğru” kabul etmeye meyilli hale geldiğini belirterek, “Tartışmalı konular AVİM’de bilimsel olarak üzerinde durduğumuz konulara sirayet etmiştir” diyor.

Analist Hazel ÇAĞAN ELBİR, şunları söylüyor:

“İncelediğimiz konular bir yana, Wikipedia’nın İngilizce sayfasında, sadece AVİM’in tanımı bile “paralı dijital askerler[1] tarafından saldırıya uğramıştır. Zamanla Wikipedia’nın güvenilirliği gerçek ve tarafsız bilgiye ulaşma kaygısı taşıyanlar için sarsılmış, bilinçli kurumlar ve üniversiteler on yıllardır Wikipedia’nın bilimsel çalışmalarda bir kaynak olarak kullanılmaması gerektiğini önemle vurgulanmıştır. AVİM’in prensipleri de bu saygın kurum ve üniversitelerin endişeleriyle aynı doğrultudadır. Bu sebeple AVİM yorumlarında, analizlerinde, akademik makalelerinde ya da başka çalışmalarında Wikipedia’nın kullanılması söz konusu olmamıştır. Ancak belki bu yazı bir ilk olabilir, çünkü uygulanan çifte standardın gözler önüne serilebilmesi için bazı bağlantılar paylaşılacaktır. Bu paylaşımlar, Wikipedia’yı bir “kaynak” olarak göstermekten ziyade Wikipedia’nın nasıl kaygan bir zeminde bulunduğuna işaret etmek için yapılacaktır. Başlıktaki konu da tam olarak buna odaklanmaktadır: “Batı Azerbaycan” ve “Batı Ermenistan” başlıkları Wikipedia’da nasıl ele alınmaktadır?”

AVİM takipçilerinin ve Ermeni konusuna ilgi duyan pek çok kişinin bildiği gibi, özellikle son dört yıldır Güney Kafkasya’da barış arzusu yüksek sesle ifade edilmeye başlandığını hatırlatan ELBİR, “Söz konusu barış arzusunun gerçekleşebilmesi için tarafların öne sürdüğü bazı şartlar vardır. Bu şartlar sağlandığı takdirde bölgede barış olasılıkları güçlenebilecektir. Bu şartlardan bu yazının konusuyla doğrudan alakalı olan, Ermenistan Anayasası’nın değişmesidir. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan Anayasası’nın değişmesi konusunda en kararlı adımları atan Ermenistan yöneticisi olarak anılmaya başlanmıştır. Paşinyan bu konunun kolay olmadığının farkında olsa da söz konusu yaklaşımı Türkiye ve Azerbaycan tarafından memnuniyetle karşılanmıştır” diyor.

“Ermenistan Anayasası’nın değişmesinin önemi nedir? diye sorulacak olursa, verilecek cevap “Bağımsızlık Bildirgesi” ile başlar, “Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın sınırlarının yapılan atıflar” olarak devam eder” diyen Analist Hazel ÇAĞAN ELBİR, şöyle devam ediyor:

“Tabii Türkiye açısından sözde soykırım konusu da bir diğer önemli unsurdur, ancak bu başka bir yazının konusudur. Bağımsızlık Bildirgesi’ne geri dönecek olursak, Türkiye’nin doğusundaki toprakları, “Batı Ermenistan” olarak adlandırılmıştır. Bu ifadenin karşılığına Wikipedia’da denk gelmek mümkündür. Hatta sayfada adı geçen bölgenin işaret edildiği hayali haritalara yer verilmiştir[2]. Hayaller o kadar eskidir ki, ABD Başkanı Woodrow Wilson’ın Amerikan Senatosu tarafından kabul görmeyen “hayali Wilson Ermenistanı”na dayandırılmaktadır. Tabii Senato’da reddedildiğine sayfada yer verilmemektedir. Ancak 2000 yılı işaret edilmiştir”.

Hazel ÇAĞAN ELBİR, sayfada yer alan sözkonusu ifadeleri şu şekilde aktarıyor:

“Batı Ermenistan (Batı Ermenicesi: Արեւմտեան Հայաստան, Arevmdian Hayasdan), Ermenilerin tarihi anavatanını oluşturan ve Türkiye (eski adıyla Osmanlı İmparatorluğu) sınırları içerisinde yer alan Ermeni yaylalarının batı kesimlerini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bizans Ermenistan’ı olarak da anılan Batı Ermenistan, MS 387 yılında Büyük Ermenistan’ın Bizans İmparatorluğu (Batı Ermenistan) ve Sasani Pers İmparatorluğu (Doğu Ermenistan) arasında bölünmesinin ardından ortaya çıkmıştır. Ermeni soykırımından bu yana, Ermeni diasporası ve modern Türkiye’nin yerlisi olan Ermeniler, Batı Ermenistan’da siyasi temsil ya da Ermenistan Cumhuriyeti ile yeniden birleşme arayışına girmişlerdir.

[…]

2000 yılından bu yana, Ermeni soykırımından kurtulan Batı Ermenistan Ermenilerinin mirasçıları kongresinin organizasyon komitesi diaspora toplumlarında faaliyet gösterdiğini dile getiren ELBİR, 2014 yılında Ermenistan’da yapılan bir ankette Ermenistan’ın Türkiye’den ne tür taleplerde bulunması gerektiğinin sorulduğunu ifade ediyor.

Analist Hazel ÇAĞAN ELBİR, yaklaşık yüzde 80’i Ermenistan’ın toprak talebinde bulunması gerektiği konusunda hemfikirdi olduğunu  söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“(yüzde 30’u sadece toprak talebinde bulunulması gerektiğini söylerken, diğer yüzde 50’si toprak, manevi, mali ve mülkiyet taleplerinde bulunulması gerektiğini söyledi). Sadece yüzde 5.5’i hiçbir talepte bulunulmaması gerektiğini söylemiştir. 2012 yılında yapılan bir ankete göre, ankete katılan Ermenilerin yüzde 36’sı Türkiye’nin Ermeni Soykırımı’nı tanımasının toprak tazminatı ile sonuçlanacağına katılırken, yüzde 45’i bunun olmayacağına inanıyor. Online yayın Barometer.am şöyle yazdı: “Görünen o ki pragmatik nüfusumuz Türkiye’ye mümkün olan tüm taleplerin iletilmesi gerektiğine inanıyor […] ancak göreceli bir çoğunluk Türkiye’den toprak taleplerinin pratikte gerçekleşmesinin gerçekçi olmadığını düşünüyor.””

Sayfa üzerinden sözde soykırım propagandasının ise Türkiye’nin alışık olduğu şekliyle devam ettiğini açıklayan Hazel ÇAĞAN ELBİR, şöyle devam ediyor:

“Wikipedia’nın bu kez de “Batı Azerbaycan” ifadesine bakılacak olursa, daha başlığın hemen yanında “irredentist concept[3] ifadesi görülmektedir. İrredantizm, Britannica’da şu şekilde ifade edilmektedir: “İrredantizm, ulusal, etnik veya tarihi bir temele dayanan toprak talebi. İrredantizm terimi İtalyanca irredento (“kurtarılmamış”) kelimesinden türetilmiştir. Başlangıçta 1800’lerin sonu ve 1900’lerin başında ağırlıklı olarak İtalyanca konuşulan bölgeleri İsviçre ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan ayırıp bu bölgeleri yeni İtalyan devletine dahil etmeyi ve böylece bu bölgeleri “kurtarmayı” amaçlayan bir İtalyan siyasi hareketine atıfta bulunuyordu. Terimin modern kullanımında, birçok durumda irredantist bir hareket “Büyük X” yaratmak olarak adlandırılır, “X” bir ülkenin veya devletin adıdır[4].”

İnternette “Greater Azerbaijan” (Büyük Azerbaycan) ya da “Greater Armenia” (Büyük Ermenistan) diye basit bir arama yapıldığında, bu tanıma tamamen uyan bir “Greater Armenia”nin dikkat çektiğine de vurgu yapan (AVİM) Siyaset Bilimci ve Analist Hazel ÇAĞAN ELBİR, AVİM için kaleme aldığı “Wikipedia’nın alışılmış çifte standardına örnekler: “Batı Azerbaycan” ve “Batı Ermenistan” başlıklı yazısını şu sözlerle noktalıyor:

“Azerbaycan’ın “Batı Azerbaycan” ifadesinin, “Batı Ermenistan” ifadesinden ayrıştığı pek çok nokta bulunmaktadır. Ayrışan noktalardan biri, Ermenistan Anayasası’nın eki olan Bağımsızlık Bildirgesi yazılı bir metindir. Azerbaycan’ın bireysel ve siyasi düzeydeki söylemi ile kıyaslandığında “irredantist” tanımına uyan Ermenistan’ın Anayasası’nın bir parçası olan “Bağımsızlık Bildirgesi”ndeki ifadelerdir.

Wikipedia’nın sadece bu örnekle dahi güven sarsan bir platform olduğunu söylemek mümkün. “Bilimsel olmaktan uzak” olduğu yıllar önce saygın kurumlar ve üniversiteler tarafından belirlenmiş olan bir platform olan Wikipedia’nın varlığının faydası, “dezinformasyon” ve “misinformasyon”a örnek olarak gösterilmesinden öteye gitmeyecektir.”

*Görsel: https://www.ntv.com.tr/teknoloji/wikipediadan-kampanya-turkiyeyi-ozledik,aXy82ZZgb0eO3Nx34ehB7w


[1] Teoman Ertuğrul Tulun, “Wikipedia’nın Açıkta Kalan Yüzünün Ötesindeki Karanlık – Bilgi Yönetimindeki Rolün İncelenmesi,” AVİM, avim.org.tr, 28 Mayıs 2024, https://avim.org.tr/tr/Analiz/WIKIPEDIA-NIN-ACIKTA-KALAN-YUZUNUN-OTESINDEKI-KARANLIK-BILGI-YONETIMINDEKI-ROLUNUN-INCELENMESI.

[4] “Irredentism,” 18 Ekim 2024, Britannica, https://www.britannica.com/topic/irredentism

***

Yazar hakkında

Hazel Çağan Elbir, 2008 yılında Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisans derecesini 2012 yılında ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Ermeni Terörü ve Türk Basını (1973-1984)” başlıklı tezi ile aldı. Yüksek lisans tezi aynı başlıkla 2017 yılında Almanya’da bulunan yayınevi Manzara Verlag tarafından kitap olarak yayınlanmıştır.

2006 yılında TBMM’de, 2007 yılında Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM)’da ve Global Strateji Enstitüsü’nde staj yapmıştır. Yine 2007 yılında Avusturya’nın Graz şehrinde düzenlenen Model Avrupa Parlamentosu projesine katılmıştır. 2008 yılında Global Strateji Enstitüsü’nde dört ay süreyle Balkan Uzmanı olarak görev almıştır. Yüksek lisans yaparken 2011 yılında Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM)’de de staj yapan Çağan Elbir, Şubat 2012 tarihinden bu yana AVİM bünyesinde analist olarak çalışmaktadır. Hali hazırda Atılım Üniversitesi’nde Politik Ekonomi doktora adayıdır.

Çağan Elbir’in araştırma konuları arasında Avrupa Birliği, Türkiye – ABD İlişkileri, Kafkasya, propaganda çalışmaları, insanlığa karşı suçlar ve terörizm yer almaktadır.

Çağan Elbir her gün AVİM Günlük Bülten’in Avrupa bölümünü hazırlamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.